Minder stress, meer zorg

Generation4 Care Flex - Image Card - Stijn Vermeire

Werkdruk vormt een belangrijk gespreksonderwerp binnen de zorgsector. Uit onderzoek blijkt dat bijna 44% van de zorgmedewerkers een hoge tot zeer hoge werkdruk ervaart.

Factoren zoals personeelstekorten en overuren dragen bij aan deze problematiek. Zorg- en verpleegkundigen in woonzorgcentra en ziekenhuizen gaan vaak haastig te werk, wat een directe impact heeft op de kwaliteit van de zorg. 

Hoe kan je als zorgprofessional je werkdruk optimaal beheren?

We vroegen het aan expert Stijn Vermeire van Generation4 Care Flex.
Stijn was hoofdverpleegkundige tijdens de hoogste piek van de pandemie. Hij is dan ook de ideale persoon om zijn 4 bewezen tips te delen. 

1. Prioriteiten stellen én delegeren

Werk met een duidelijk en transparant systeem waarbij taken worden ingedeeld op basis van urgentie en belangrijkheid. Dit zal je helpen om noodzakelijke zorg altijd voorrang te geven. Maak bijvoorbeeld gebruik van het ABCDE-principe, een prioriteringstool op spoedafdelingen. Delegeren gaat hand in hand met vertrouwen. Geloof in jezelf én vertrouw op je collega’s. Neem verantwoordelijkheden op die passen bij jouw individuele sterktes.

2. Open communicatie en feedback

Regelmatige teamvergaderingen en 1-op-1 gesprekken zorgen ervoor dat iedereen op de hoogte blijft van lopende zaken of eventuele veranderingen. Feedback, zowel positief als constructief, helpt jou om continu te leren en te verbeteren. Het bevordert een cultuur waarin je je gewaardeerd en gehoord voelt, wat indirect impact heeft op de werkdruk.

3. Opleiding en ontwikkeling

Levenslang leren en professionele ontwikkeling zijn essentieel om bij te blijven met de nieuwste zorgpraktijken. Neem regelmatig deel aan workshops en cursussen. Dit zal je vaardigheden versterken én je zelfvertrouwen verhogen in complexe zorgsituaties.

4. Zelfzorg

In een veeleisende omgeving als de gezondheidszorg is het essentieel om aandacht te hebben voor jouw fysieke en mentale welzijn. Check regelmatig jouw eigen gezondheid, eet gezond, beweeg- en slaap voldoende, vraag psychologische ondersteuning wanneer nodig én zoek een gezonde balans tussen werk en privé.

 

Samen streven we naar duurzaam werken in de zorg

Deze aanpak helpt niet alleen bij het verminderen van de werkdruk, maar draagt ook bij aan een hogere kwaliteit van zorg. Personeelstekorten vergroten de werkdruk voor bestaande medewerkers, die vaak extra diensten moeten overnemen of met minder ondersteuning moeten werken dan ideaal is.


Werken als projectverpleegkundige bij Generation4 Care

Ben jij op zoek naar meer afwisseling én flexibiliteit? Wil je graag projectmatig werken in de zorg op verschillende afdelingen in een ziekenhuis of woonzorgcentrum? Als vaste medewerker of freelance verpleegkundige?
Dit zijn onze vacatures!

Natasja

Natasja

Brand Communications Expert